Hem Allmänhet Lider du av hälsporre?

Lider du av hälsporre?

1001
0

Hälsporre, även kallat Plantar Fasciit, är ett vanligt problem som beror på sprickor och slitage i den långa senan som sträcker sig från tårna till hälbenet. Detta leder till att en beläggning bildas under senan vid hälen. Beläggningen ser ut som en liten sporre under hälen – därav namnet.

Denna åkomma kan vara väldigt smärtsam och även om den kan läka av sig själv är det ofta ett återkommande problem. Men vad kan man göra för att motverka eller behandla hälsporre?

De bästa behandlingsmetoderna för hälsporre

  1. Använd hälsporre inlägg

Att använda ortopediska skor eller hälsporre inlägg kan underlätta fotbesvär och snabba på läkningstiden. Det finns skoinlägg som är utformade speciellt för att stödja foten om man lider av hälsporre. De rätar till fotens position, så att man stiger rätt, utan att belasta hälen. Detta minskar smärtan och motverkar även felstigning på grund av ömhet i foten. De inlägg som är gjorda för behandling av hälsporre har vanligtvis en mjuk gelkudde under hälen som dämpar stötar utan att minska rörligheten.

  1. Ta värkmedicin

Vid svåra smärtor i foten kan en läkare skriva ut värkmedicin. Det kan även hjälpa till att minska eventuella inflammationer i foten. Uppsök en läkare eller fysioterapeut som kan ställa en diagnos och föreslå en lämplig behandling och vid behov skriva ut smärtstillande medel. Glöm inte att vila tillräckligt, eftersom hälsporre vanligtvis uppstår på grund av att man överansträngt foten.

  1. Träna foten

Även om man behöver vila foten för att bli av med hälsporre, kan man prova övningar som hällyft eller att rulla en tennisboll under foten för att stärka musklerna och öka rörligheten. Tänk på att läkningsprocessen kan ta tid, så det är bäst att träna foten regelbundet i några månader för att gradvis se resultat. Börja med att genomföra enkla stretchningar utan att lägga för mycket vikt på foten och lägg småningom till mera tyngd.