Hem Allmänhet Obekväma skor – en hälsorisk?

Obekväma skor – en hälsorisk?

868
0

Älskar du att gå i klackar och att alltid ha nya trendiga skor? Att klä sig snyggt och kvinnligt kan vara en viktig del av din identitet, men visste du att det kan leda till besvär i fötterna? Att gå med obekväma skor orsakar inte bara skoskav och förhårdnader, utan kan även orsaka problem i knäna, ryggen och till och med nacken. Att använda dåliga skor dagligen kan dessutom ge upphov till smärtsamma åkommor som hälsporre, nedsjunkna fotvalv eller hallux valgus.

Om man har fotproblem är det bäst att byta ut klackarna mot bekvämare skor. Om du inte gillar att använda gymnastikskor, kängor eller ortopediska skor kan du ta med dig dina favoritskor i handväskan och byta om vid behov. Du kan till exempel ha ett par bekväma promenadskor när du tar dig till jobbet och sedan byta skor när du har kommit fram. Det finns även speciella inlägg eller skosulor som kan användas i olika sorters skor om man har fotproblem.

Hälsporre – ett vanligt fotproblem

Hälsporre är ett ganska vanligt fotproblem som beror på att fotens senor har skadats eller inflammerats. Då senan som sträcker sig från hälen till tårna förkalkas kan en beläggning bildas vid senfästet runt hälen. Detta kan ge upphov till en kraftig smärta i hälen. Denna åkomma är vanligast hos äldre personer och överviktiga, men kan även bero på felstigning. Besväret utlöses ofta på grund av att man har använt obekväma skor.

Denna åkomma behandlas med vila och genom att använda hälsporre inlägg i skorna. Hälsporre läker ofta av sig själv om man vilar foten, men det kan ta flera månader. Man kan påskynda processen med enkla övningar som stärker musklerna i foten. Man bör dessutom använda hälsporre inlägg som korrigerar fotens position för att minska belastningen på hälen. Högkvalitativa skoinlägg stödjer foten utan att minska rörligheten och har dessutom en stötdämpande effekt.