Hem Hemmet Olika rum kräver olika sorters belysning

Olika rum kräver olika sorters belysning

1001
0

Hemmet har många rum där det krävs olika typer av belysning. De grupper som brukar vara vanligt att man använder är allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. De alla har olika funktioner. Det är alltid bra att utgå från en lampas funktion i första hand när det gäller belysning. In köket är det bra att ha ljus i olika nivåer. Där är det bra att ha allmänbelysning i taket. Sedan är det inte fel att satsa på spotlight eller lysrör under skåpen över arbetsytorna och sedan en riktad lampa över matbordet.

Belysning i vardagsrummet

Vardagsrummet är en plats man ofta vistas i och det är bra att satsa på många olika sorters lampor. Du kan med fördel ha 5 till 10 lampor med olika funktioner. En spotlight led kan vara snyggt, samt att du kan satsa på att placera lamporna i olika höjder. Du kan ha lampa i taket, stämningsbelysning på olika nivåer och sedan riktade golv- eller vägglampor jämte din soffa om du vill ha möjligheten att sitta och läsa.

Belysning för badrum

När det gäller badrummet är det bra att ha olika strömbrytare för olika ljus. Sätt en spotlight i taket och ha även en för badrumsskåpsbelysningen. Ibland är det inbyggt belysning i badrumsskåpen, men om det saknas, sätt då ovanför eller på sidorna av skåpet. Det är även snyggt att bygga in led spot i taket.

Belysning i hallen

I hallen är det bra att satsa på att ha allmänbelysning i form av en lampa i taket. Det i form av spotlight led eller en annan bra lampa som ger rejält med ljus. Har du en lång hall är det fördel att sätta lamporna på rad. Ha även gärna stämningsbelysning i hallen. Det kan vara i form av lampetter till exempel. Då på väggen. De kan lysa upp hallen, på ett mysigt sätt.