Hem Hemmet Ska man satsa på en ramsäng?

Ska man satsa på en ramsäng?

394
0

Ramsäng. Det låter enkelt. Ska man satsa på en ramsäng när det finns så många andra sängar på marknaden. En ramsäng består av en resårbotten samt en bäddmadrass, och kan upplevas som lite stadigare än en kontinentalsäng. Den här sängtypen passar dig som vill ha en lite stabilare säng med fastare känsla, och dig som väger lite mer. Vi berättar mer om ramsängen.

Otroligt användbar i all sin enkelhet

Ramsängar är den enklaste sängtypen och kallas ofta för resårsäng, eller resårbotten, då den består av en resårmadrass i ram, med bäddmadrass som kan stå på egna ben, eller placeras i en snygg sängram. Med ramsäng kan du kombinera hög användbarhet med hög komfort. Med två ramsängar kan du enkelt skapa en dubbelsäng och samtidigt anpassa komforten efter vad du och din partner behöver även om behoven är olika. Lägg på antingen två bäddmadrasser, eller en stor som täcker båda resårmadrasserna. Har du två ramsängar med separata bäddmadrasser gör du dem enkelt till två enkelsängar.

Madrassen är viktig

Ramsängen är designad för användning tillsammans med en bäddmadrass. Till tjockare madrasser än så rekommenderas en underbädd till kontinentalsäng istället för en ramsäng då en underbädd är konstruerad för att tåla en högre belastning. I de flesta ramsängar består komfortlagret av ett eller två lager pocketfjädring med ett lager stoppningsmaterial på toppen. Det finns även andra lösningar med annan typ av fjädring eller som består enbart av skummaterial. Bäddmadrassens uppgift är att ge den sista finishen i känslan. En bäddmadrass bör väljas utifrån vilken säng den ska placeras på. Är sängen följsam bör även bäddmadrassen vara det och en fastare säng bör istället kompletteras med en bäddmadrass med lite mer styrka för att ge tillräcklig tryckavlastning. Hur bekväm en ramsäng uppfattas beror mycket på den som ligger i den, både vad gäller smak och tycke men även kroppsform och vikt. Ramsängars komfort varierar också väldigt mycket mellan olika modeller.

Komforten i en ramsäng jämfört med motsvarande kontinentalsäng är ofta lite fastare. Detta kan dock variera beroende på modell och hur bra sängens olika lager arbetar tillsammans. Den som söker en härligt följsam eller mjuk säng i ramsängsdesign har fortfarande mycket att välja på. Inte ens de mest erfarna branschspecialister kan med säkerhet förstå hur en sängs komfort är utifrån endast en detaljrik produktspecifikation. Det är först när du testar sängens komfort genom att lägga dig i den som du vet hur den känns och vad den har för karaktär.