Hem Allmänhet Undersök hur bilen mår med en felsökning

Undersök hur bilen mår med en felsökning

1273
0

 

En bil behöver alltid underhållas. Hör du konstiga ljud, märker att det är svårare att köra eller om du ser något uppenbarligt fel ska du givetvis kontrollera detta omgående. Men många fel kan inte upptäckas med blotta ögat längre, detta tack vare all avancerad teknik som endast märks genom en felsökning med en dator.

 

Dagens avancerade bilar har en enorm mängd teknik i sig. I bilen finns ett stort antal processorer kopplade till varandra vilket gör bilen till en avancerad maskin. Då någon av dessa processorer inte fungerar är det kopplat till en varningslampa i bilen som då ofta börjar lysa. Ett tecken att du bör lämna in bilen på en felsökning.

Ställ en diagnos på bilen

Det verkstan gör vid en felsökning är att läsa av felminnet hos bilen, de ställer sedan en diagnos. Det låter som något en doktor gör, och faktum är att skillnaden inte är så stor. Precis som en doktor gör på sina patienter gör verkstaden en check på bilen hur den mår och om det finns några riskfaktorer som kan behövas åtgärdas.

Varningslampor kan lysa av flera anledningar


Felsökning ska alltid göras när en varningslampa börjar lysa, det är därför de finns. Det kan handla om allt från allvarliga fel i motorn eller med bromsarna till mindre fel såsom envindrutetorkare som inte fungerar optimalt.

En felsökning är ett väldigt komplicerat arbete. Varningslampan kan börja lysa av många olika anledningar, ett bra exempel är varningslampan som är kopplad till bilens motor. I snitt kan denna lampan tändas av ungefär 60 olika anledningar.

 

Ibland kan det vara svårt för verkstaden att veta exakt var felet ligger. Ofta kan ett fel i bilens datorer som lösts leda till att ett annat nytt problem uppstår. Det är ett vanligt återkommande fenomen och gör många bilägare irriterande då de tänker att verkstaden inte har åtgärdat felet. Anledningen till detta är just att det finns så många olika problem som kan leda till att en varningslampa börjar lysa. Var därför noggrann med att verkstan gör en fullständig felsökning.

 

I princip alla av dagens verkstäder genomför felsökningar just därför att den stora majoriteten av bilar är uppbyggda på detta sätt med datorer och avancerade system.

Reparationer ingår inte i felsökningskostnaden

Kostnaden för en felsökning varierar hos olika verkstäder. Beroende på bilmodell, årgång och hur väl underhållen bilen är tar de olika priser. Mellan tummen och pekfingret brukar en felsökning kosta runt 300 till 1000 kr. Om något är fel med bilen tillkommer själva reparationskostnaderna för detta, det täcks inte av en felsökning. Mer info om kostnader kan läsas här: Felsökning bil.

Felsökning i samband med däckbyte

Ett bra tillfälle att göra en felsökning är i samband med däckbytet. Vid däckbyte på våren och på hösten behöver du oftast ändå lämna in bilen hos en verkstad, om du inte gör det själv det vill säga. I samband med däckbytet kan du även beställa en felsökning. Tänk dock på att många gör detta samtidigt på året vilket kan leda till väntetider – var därför ute i god tid.