Hem Hemmet Vad vet du om fräsning?

Vad vet du om fräsning?

534
0

När vi köper ett hus eller t.ex. projekterar en villa som vi själva vill bygga på en tomt – kanske med viss professionell hjälp – så är det många saker att tänka på och många bollar att jonglera med samtidigt!

Gör-det-självaren kan ibland vilja ha helt egna lösningar som ligger lite vid sidan av standardlösningarna och då dyker lätt behovet av specialiserad hantverkshjälp upp.

Det kostar ofta mer att designa saker själv men resultatet blir också mer personligt och tillfredsställande.

Känslan kan då nästan påminna om den man får när man tillverkar ett konstverk istället för att bara bygga efter färdig mall.

Man får en mycket större chans att uttrycka sin personlighet, sina drömmar, visioner och inre bilder i sin bostad.

Ett livsprojekt

Har du energin (och plånboken) kan det rentav bli ditt stora spännande livsprojekt att ”bygga din dröm!”

Säg att du älskar ett visst material, kanske trä och kanske t.o.m. ett visst träslag och vill låta det dominera och delvis styra ditt bygge , eller så är du svag för metallarbeten, gammalt hederligt gjutjärn eller kanske modernt stål som tillsammans med betong kan utgöra basen för din ny-funkisvilla à la Le Corbusier?

Ja, det finns ju lika många varianter och möjligheter som det finns människor.

Olika är också vår förmåga att själva tillverka smådetaljer och komponenter. Många väljer nog att söka och köpa in varor eller tjänster, till exempel fräsning från underleverantörer, kanske specialbeställa i vissa fall medan ett fåtal kanske går ”all-in” i projektet och tillverkar många komponenter själva.

Då behövs givetvis en helt annan arsenal av verktyg. Du kan behöva skaffa dig svarvar, slipmaskiner, cirkel- och bandsåg, fräs till metallarbeten och olika professionella borrmaskiner etc.

Vilket sätt du än väljer – att tillverka själv eller beställa från professionella firmor – så har du alla möjligheter att få till egna personliga lösningar till hus och tomt.

Kan det bli dyrt?

Ja, det kan bli precis hur dyrt som helst men med tid och fantasi kan man också hitta många billiga lösningar. Säg att du har både en hantverkar- och en konstnärssjäl inom dig – varför inte pryda insidan av vattendammen eller rentav poolen med en mosaik av de fantastiska stenar som du brukar hitta på stränderna vid farmors sommarhus?

Eller den där spännande böjda grenen från trädet du sågade ner – skulle inte den kunna bli en fin portal?

Ett fascinerande och passande exempel på historisk DIY är ju den sanna men nästan sagolika berättelsen om den franska brevbäraren Ferdinand Cheval.

På en av sina brevbärarpromenader fann han en sten som han tyckte var vacker och stoppade den i fickan. Snart blev det fler fina stenar och så började han mura ihop dem och 1912, efter 33 år, hade han byggt det världsberömda palats som ligger i Hauterives i sydöstra Frankrike. Berättelsen om honom är nyligen filmad och heter ”Brevbäraren som byggde ett palats”. En berörande film faktiskt!

Han var ju, vad vi numera kallar, en nörd men finns det inte en liten nörd i oss alla?