Hem Allmänhet Viktigt med takvård

Viktigt med takvård

544
0

Att vårda ditt tak, på flera sätt, det är viktig. Taket i sig är ju det som skyddar ditt hus. Om taket drabbas av fukt, så kan det ta sig vidare till huset. Du bör se till att två gånger per år grundligt gå igenom ditt tak och kontrollera det. Du bör även se till att rensa samt även tvätta ditt tak, så väl som hängrännor och stuprör. Det du vill få bort är grenar, kvistar, löv, alger och mossa. Smuts och andra rester gör annars så att regnvatten eller snö stannar kvar på taket och gör det fuktigt. Du kan med fördel även ta in ett företag som utför takvård, för att få ett tak som håller längre.

Viktiga ställen att kontrollera

När du ska göra din kontroll, så gör det efter att du har gjort rent ditt tak med en rejäl taktvätt. Det är lite lättare då att se om det finns saker att fixa. Det du bör kolla är takbeläggning, vindskivor, täckprofiler, vinkelrännor och hängrännor. Det är viktigt att allt vatten kan ledas bort från taket. Mellan två takytor där skarven är, där finns en vinkelränna. Denna måste vara hel! Mindre skador går oftast enkelt att laga, annars bör du byta ut den helt. Täckprofiler, det är vad som finns runt skorstenar, ventilationsrör med mera. de har som uppgift att hålla det tätt mellan tak och byggnadsdel. Är det skador, bör det bytas ut.

Du bör även se till att kolla dina hängrännor. Om den inte är tät, så kan den skada din fasad. Du bör rensa ut dessa, så att det inte ligger fullt med löv och kvistar som stoppar upp. Det är lika illa som om den vore trasig. Kolla även dina stuprör då ingen vill att drömhuset ska ta skada.

Du bör även ha koll på dina vindskivor. De har bland annat som uppgift att hålla både regn och yrande snö borta från själva takkonstruktionen.

Ha koll på dina takpannor

Du bör se till att hålla ditt tak rent från kvistar, löv, mossa och alger. Smuts på taket kan annars hålla kvar fukten. Det kan i sin tur leda till att det blir frostsprängningar. Har du takpannor som ligger snett eller har lyft sig, så är det bra att lägga dessa rätt. Du vill inte att det ska vara öppet in till ditt underlagstak! Du bör även kontrollera att alla takpannor är hela. Om de har sprickor eller är trasiga så kan det vara läge att byta ut dem.

Få hjälp med takvården

För att ditt tak ska hålla så bra som möjligt så är det rätt smart att tvätta av taket och ge det rätt form av takvård. Det går till exempel att behandla taket på olika sätt. En ny skyddsbeläggning kan vara bra att satsa på. Om du vill ha hjälp av proffs med ditt tak, så kan du få det genom att anlita Tectorius. Om du själv tänkt dig upp på taket, se till att alltid göra det på säkert sätt, med säkerhetslina och sele, som du fäster på rätt sätt.