Hem Allmänhet Att hålla sina åsikter och sanningar öppna

Att hålla sina åsikter och sanningar öppna

852
0
Att hålla sina åsikter och sanningar öppna.

Oftast när någon önskar coaching så har de något de vill ändra. Man vill utvecklas och det kräver förändring i en eller annan grad. Förändringar gör ofta ont. Hos några mer än hos andra. Därför har man ibland glädje av inspiration och coaching. Min coaching handlar egentligen mest om att hjälpa den coachade med att själv sätta ord på det de önskar. Att själv finna hållbara strategier till förändring och handling. Och så är jag gärna med och knuffar ut vidkommande över kanten, dvs där denne går igång med handling. Men något som jag ofta stöter på, och för den skull jobbar med i min egen personliga utveckling, är fastgrodda åsikters makt.

Det vi tyckte en gång, tycker vi alltid

Något som alltid har provocerat mig personligen, är människor som istället för riktiga argument eller förklaringar, nöjer sig med att säga ”så har vi alltid gjort” – som om detta är det ultimativa end of discussion. Nu skall man dock inte missuppfatta det. Vi människor fungerar så att vi upplever saker, och utifrån det vi kommer ihåg av dessa upplevelser skapar vi beteenden. Det har många fördelar, eftersom vardagliga ting kan göras på en slags default, istället för att hela tiden förbruka energi. Dessutom finns det gamla visdomar som det ger mening att följa. Men man bör vara medveten om, att vårat minne inte är en hårddisk, som lagrar en precis video eller text om vad som upplevts. Minnet är oprecist, och präglas av andra upplevelser och känslor, förutom det man prövar att minnas. Därför är det nyttigt att ifrågasätta sig själv ibland, när man har åsikter och preferenser som stamma långt tillbaka i tiden.

Exempel med skrivare och mat

Jag var en av dom som var väldigt kräsen med mat som barn. Det är jag i viss mån fortfarande, men när jag blev vuxen, och hade varit det ett bra tag upptäckte jag något intressant. En del maträtter och råvaror, som jag kategoriskt hade avvisat i många år, var plötsligt ätbara. Mina minnen om obehaglig smak satt djupt, om t.ex. färsk paprika. När jag till slut tänkte, att det kanske hade ändrat sig och prövade igen, så smakade det nästan gott. Klart ätbart, och numera är det standardinslag på menyn. På liknande sätt hade jag det med skrivare. Vi skulle få framkallat eller skrevet ut foton från semestern. Min default åsikt baserat på gammal vetskap, sade att det inte kan betala sig att skriva ut själv. Jag visst att resultatet bliver bra om man har rätt papper, men bläck är jättedyrt. Och det torkar. Men det visade sig vid närmare tjeck att man idag kan få kompatibla Canon bläckpatroner till en Canon skrivare jag fann billigt, och med bra kvalitet. Priset på dessa gjorde att det är mycket billigare att skriva ut själv, jämfört med att få framkallat. Poängen är alltså, överväg med jämna mellanrum dina åsikter som stammar från det förflutna.