Hem Hemmet Planera och förbered dig för en optimal sömn

Planera och förbered dig för en optimal sömn

3843
0

Att sova gott är lika viktigt som att regelbundet motionera och äta nyttig kost. Slarvar du med sömnen straffar din kropp dig. Det finns många metoder att förbättra sömnen, en av dem är att planera maten du äter samt lära dig att slappna av innan du lägger dig.

Ät kolhydrik mat minst fyra timmar innan sänggående

Ät inte sent på kvällen, det kan störa din sömn. Att äta sent på kvällen innan du lägger dig kan påverka både sömnkvalitet och den naturliga frisättningen av substanser i kroppen som får kroppen att ställa in sig i “sömn-läge”. Studier visar att intagande av ordentligt mat innehållande kolhydrater bör ätas minst fyra timmar före sänggående för att kroppen ska kunna smälta maten. Intressant nog har forskare nyligen upptäckt att en lågkolhydratdiet också förbättrade sömnen, vilket indikerar att kolhydrater i sig inte alltid är nödvändigt, särskilt om du är van vid en lågkolhydratdiet.

Att konsumera en stor måltid precis innan du går till sängs kan alltså leda till dålig sömn och störningar bland kroppens hormoner. Dock kan vissa mindre måltider och snacks några timmar innan du planerar att sova vara bra. Det är inte bra att lägga sig hungrig, men se till att endast äta något litet och kolhydratfattigt i så fall.

Koppla av och rensa ditt sinne

Många har en rutin före de lägger sig som hjälper dem att slappna av. Det kan vara tex att läsa en bok, meditera, lyssna på avkopplande musik, ta ett varmt bad, ta djupa andetag eller att helt enkelt gå igenom dagen i sitt huvud. Avkopplingstekniker före sömn har visat sig förbättra sömnkvaliteten hos de flesta och är en klassisk gammal teknik som används för att behandla sömnlöshet. Även massage, speciellt hos äldre och stelare personer, kan hjälpa att slappna av för bättre och snabbare sömn. Testa olika metoder och tekniker för att hitta vad som passar bäst för dig.